Lentus Audio

RIP Koert

Reviews

Wie zijn ervaring met de Lentus Audio producten en/of diensten wil delen kan deze via mail of het contactformulier insturen.
Wij zorgen dan voor plaatsing op deze pagina.

___________________________________
Februari 2021 – Gisteren door mijn oud collega Theo uitgenodigd om te komen luisteren naar zijn audioapparatuur. Na al volledig onder de indruk te hebben geluisterd naar de, zoals Theo dat noemt B-set in de woonkamer waar een prachtig geluid uit twee simpel ogende speaker systemen komt, zijn we afgedaald naar het souterrain van zijn woning. Daar treffen we een prachtige luisterstudio (en bioscoop in wording) waar een indrukwekkende toren staat van apparatuur en kastloze luidsprekers. Op de vraag of daar wel een basgeluid uit kan komen antwoord Theo in enigszins technische taal dat dit door de gebruikte Open-Baffle woofers en de opzet van de scheidingsfilters gecompenseerd wordt. Die scheidingsfilters bleken overigens verkeerd ingesteld te zijn vanuit de fabrikant. Door te luisteren, meten en simulatie op de computer bleek dat er een enorme dip te vinden was rond een bepaalde frequentie. Na een simpele aanpassing heeft hij dit “probleem” verholpen. 
Daarna kon het luisteren beginnen en ik nam plaats op 1 van de bioscoopstoelen, zoveel mogelijk in het midden van de speakers en de lichten werden gedempt. Wat ik daarna gehoord heb is met weinig anders te vergelijken en nauwelijks te beschrijven wat mij betreft. Nu ben ik absoluut geen kenner van deze tak van de HiFi-sport maar muziek is een passie in bredere zin. Zelf drum ik zo af en toe. De muziek is puur en alles komt loepzuiver binnen. Diverse genres heeft Theo laten horen van Pop, Dance (waaronder Techno) en we zijn geëindigd met een kerkkoor. Het is werkelijk een ware beleving en net alsof je lijfelijk aanwezig bent bij een optreden. Heel veel dank voor deze fantastische ervaring en ben onder de indruk van je kennis op dit vlak.

Groetjes, Bastiaan Hoekstra
___________________________________
Februari 2021 – Mijn ervaringen met Theo zijn kennis van audio gaan al ongeveer 15 jaar terug. In deze jaren heb ik hem leren kennen als een zeer deskundig iemand op het gebied van audio.

Na een aantal jaren zelf niet heel actief te zijn geweest op het gebied van audio, heb ik dit een aantal maanden geleden weer opgepakt.
Een van de dingen waar ik mee bezig ben geweest is het inzetten van een Raspberry Pi3 in combinatie met een HiFiBerry DAC+ Pro RCA als goedkope muziekstreamer. In eerste instantie ben ik zelf met Volumio en HiFiBerry OS aan de slag gegaan. Het resultaat was zeker niet slecht.

Nadat ik op een gegeven moment weer in contact kwam met Theo, hij vertelde me dat hij ook bezig wat geweest met de RasberryPi en goede resultaten had geboekt met piCorePlayer. Door veel te experimenteren met instellingen had hij een soort optimale configuratie gevonden.
Hij vroeg me of ik interesse had om de piCorePlayer door hem te laten configureren.

Dat heb ik dus gedaan en het resultaat was boven verwachting. Het resultaat van de eenvoudige en goedkope oplossing verbaasde me echt. In de coronatijd staat de player nu dagelijks te draaien in mn werkkamer. De totale configuratie is de ogen van audiofielen low-budget. Een Rasberry Pi met HifiBerry DAC en een NAD D3020V2 versterker met een paar Dali Zensor 1 speakers. Maar mede door toedoen van Theo klinkt het prima. Theo is in staat om ook met een beperkt budget iets zeer acceptabels te creëren. Dat tekent misschien wel de ware vakman.

Theo bedankt voor de vele plezierige luisteruren van de laatste maanden!

Harry Provoost
___________________________________
Februari 2021 – Hierbij wil ik mijn ervaringen met Lentus Audio graag delen.

Ik heb Theo leren kennen door mijn interesse in zijn klasse-D versterkers en ervaringen van andere gebruikers hiermee.

Aangezien deze goed schijnen te klinken op zowel hoog- als laagrendement luidsprekers en ik beide types in huis heb.
Ik heb al een aantal klasse-D versterkers in huis gehad in iedere prijsklasse maar vielen me tot nu eigenlijk allemaal een beetje tegen.

Na wat mailverkeer stelde Theo voor om zelf langs te komen zodat ik ze in mijn eigen omgeving kon ervaren. Dit kon ik niet afslaan en een afspraak was snel gemaakt.

Nadat enkele weken later de dag daar was, alles aangesloten en… spelen maar! Bij de eerste tonen hoorde ik direct dat dit van een ander niveau was. Alles speelde met groot gemak en heel fraai. Ook op hoog volume bleef alles als een huis overeind zonder ook maar ergens irritant of vervormd te klinken. Je hoort dat Theo er ziel en zaligheid in stopt om de basis Hypex NCore modules naar een zeer hoog level te brengen. Door zijn eigen visie met o.a. de best mogelijke buffer/stuurtrap toe te passen in de fraai uitziende monoblokken. Dit wordt mijn volgende set!
 

Tijdens het luisteren vroeg Theo waar ik de muziek mee afspeelde. Via de Roon Core naar een, op een Raspberry gebaseerde, streamer (Bridge) ingebouwd in mijn DAC met een image (SW op een microSD kaartje) van RoPieee. Dit kan veel beter zegt Theo overtuigend!
Ik was een beetje verbaasd want dacht dat SW in de streamer geen invloed zou kunnen hebben op het geluid. Theo heeft dus ook verstand van SW op dit gebied en ontwikkeld/optimaliseert bestaande versies.

Na een gezellige middag namen we afscheid en heb weer een hoop bijgeleerd 😉
 
Enkele weken later lag er een pakketje in de brievenbus met de vraag of ik zijn microSD kaartje eens wilde proberen in mijn streamer. Diezelfde avond direct gemonteerd, streamer opgestart en zonder enige hapering of instelling te moeten doen… direct muziek!
Theo wist waar ik mee speelde en heeft de nodige instellingen direct voorbereid en op het kaartje aangebracht.
 
Dit had ik dus niet verwacht. Dit speelt echt veel beter! Een schoner/homogeen geluid met meer lucht en een enorme rust.
Dat iemand in staat is SW te vertalen naar Muziek!! Echt geweldig.
 
Ik moest wel even wennen dat het zappen naar een volgend nummer met een kleine vertraging gebeurd. Dat heeft volgens Theo te maken met de grotere (optimale) buffer van waaruit de muziek speelt t.o.v. van b.v. RoPieee welke eerst geladen moet worden als je zapt naar een volgend nummer. Maar je krijgt hiervoor wel muzikale kwaliteit terug… en ben je na een paar nummers ook aan gewend. Ik zap nu ook minder omdat ik nu van ieder nummer geniet!
 
Theo bedankt, dat ik je heb leren kennen.
 
Groet Willard Edel

___________________________________
Februari 2021 – Een week geleden voor het eerst op bezoek geweest bij Theo Kraai van Lentus Audio. We hadden een afspraak gemaakt voor een upgrade van mijn NCore mono eindversterkers en deze heeft Theo naar PuriFy EIGENTAKT opgewaardeerd. Dat ging vlot en ook keurig nieuwe gaten getapt in de blokjes, zodat alles perfect past. De upgrade is toch echt weer een stap vooruit, de hoogweergave is meer verfijnd en sneller, evenals de ruimtelijk weergave welke is verbeterd.
Na deze sessie werd ik uitgenodigd in de ‘mancave’ van Theo en dat was echt een geweldige beleving..! Wat een sound daar – YELLO Live in Berlin is ook echt live 🙂

Peter Veth
___________________________________
Februari 2021 – Telefonisch consult
Bypass instructies duidelijk en doeltreffend
Duidelijke verbetering
Prima geholpen 

Hrtgrt 
Willem Tanja
___________________________________
Februari 2020 – Theo van Lentus Audio ontmoette ik op de X-FI beurs in Veldhoven. Hij stond daar op de stand van Axign samen met Abbe en Esther van Vintage Audio Repair. Theo verzorgde de luidsprekers, de streaming setup, het netwerk en de bekabeling.

Ik was vooral onder de indruk van het geluid van Theo’s grote Live! luidsprekers en streamer i.c.m. de True Blue Box en vond dat een van de beste combi’s van de show!

Ik vertelde hem dat ik naar de beurs was gekomen om een paar apparaten te beoordelen voor een upgrade van mijn installatie. “Heb je al besloten?” vroeg hij een poosje later. “Nee”, zei ik, “ik ben nog niet overtuigd.” “Alles op zijn tijd, zei Theo” en toen begon het balletje te rollen.

Theo heeft, naast het ontwerpen en bouwen van luidsprekers en versterkers, ook “verstand” van software. Hij bouwt zelf streamers en doet dit vanwege de geluidkwaliteit bij voorkeur op basis van squeezelite players i.c.m. LMS (Logitech Media Server). Iedereen met een beetje technische kennis schijnt het te kunnen, maar voor mij is dat een brug te ver.

Zo is het gekomen dat Theo voor mij een fantastische streamer in combinatie met een mooie voeding en goed klinkende LAN-switch heeft samengesteld en ingeregeld. Ik wist niet dat Spotify zó kan klinken! Erg blij mee.

Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Ik ben ook een liefhebber van klassieke muziek en erg gecharmeerd van de PrimePhonic streaming dienst. Door het ontbreken van fatsoenlijke plug-ins voor LMS (zo legde Theo mij uit ….) kon ik die niet op het door mij gewenste en verwende niveau afspelen. Omdat PrimePhonic wel apps heeft voor Android en iOS heb ik een iPad gekocht, zodat ik via AirPlay kan streamen. Daarvoor moest de streamer nog compatible voor AirPlay gemaakt worden. Dat was mogelijk, maar ik wilde inmiddels ook wel een betere voorversterker. Mijn oude maar mooi gerestaureerde Quad33 had alleen analoge ingangen en daarom had ik er een eenvoudige DAC bij.

Theo stelde een DAP/DAC voor waarop ik mijn Sony 555ES CD-speler via digitale coax en de Ziggo Nextbox via Toslink kon aansluiten en ook Spotify en PrimePhonic kon streamen. De ODROID-C2 DAP is door Theo vervangen door een Raspberry Pi2 Model B. Deze is door het ontbreken van BlueTooth en WiFi beter voor audio. “Wat er niet in zit kan ook niet storen” volgens Theo. De Raspberry wordt ook beter ondersteund door de diverse open-source oplossingen. Gekozen is voor PiCorePlayer vanwege de goede geluidskwaliteit (RT-linux i.c.m. LMS/squeezelite) en de AirPlay implementatie.

Theo heeft mij stap voor stap duidelijk uitgelegd wat hij voorstelde en waaròm. Zo kon ik op mijn niveau blijven meedenken. Het is de voor mij optimale centrale geluidsbron geworden.

Het draait bij Theo net zoals bij mijzelf om muziek. De techniek moet dienstbaar zijn aan de uitvoerende artiesten en onhoorbaar zijn. Dat is prima gelukt!

Otto Takes
___________________________________
Januari 2020 – Toen wij met Theo in contact kwamen werd zijn interesse en enthousiasme voor muziek en audioapparatuur al snel duidelijk. Thuis hebben wij een soort van kroegje waarbij de geluidsinstallatie niet naar tevredenheid werkte. Met zijn technische kennis en ervaring wist hij ons te motiveren om één en ander aan te pakken. Zo werden de boxen vervangen voor zelfbouw speakers, waarbij Theo de benodigde materialen heeft geleverd. Al snel was er een grote slag gemaakt, en dat voor een zeer schappelijke prijs. Ook het bezoek aan zijn studio is zeer interessant waarbij je aangestoken wordt door het enthousiasme van Theo.

Bernd van Hardeveld
___________________________________

Januari 2020 – Inmiddels heb ik de Solo twee maanden in huis en bij het luisteren naar Radio4 met o.a. Rhapsody in Blue van Gershwin wil ik toch reageren op de geluidskwaliteit van deze weergever.

In het grote aanbod van luidsprekers is dit onwerp een uizondering onder het mom “eenvoud is het kenmerk van het ware”. Maar zo simpel is dit niet geweest en het resultaat van deze excersitie mag er zijn!

Het eerste wat opvalt is dat het niet opvalt. Als ik toch moet omschrijven hoe de muziek en spraak klinkt dan kom ik tot de conclusie van een prachtig midden gebied, gecontroleerd in de lage frequenties en een kristalhelder hoog.
Alle soorten muziek beluisterd en op veel niveaus waarbij de dynamische omvang met gemak wordt weergegeven.
Verder een prachtige kast iets achteroverhellend komt zo beter uit in de huiskamer.

KORTOM EEN SCHOT IN DE ROOS!

W.H. Andree
___________________________________
November 2019 – Wij van YKMA design zijn langs geweest bij Lentus Audio met onze betonnen omnidirectionele luidspreker, de OC1.
Theo heeft ons ontzettend geholpen door een crossover filter samen te stellen en in te bouwen waardoor het geluid enorm aangenaam is geworden. We zijn ontzettend blij met de filters en komen zeker snel weer terug bij Lentus Audio voor het laatste fine tunen van de luidspreker. Bedankt voor alle deskundigheid en tips!

Arno van Klaveren
___________________________________
November 2019 – Vorige week samen met mijn vrouw wat langer geluisterd in de nieuwe luisterruimte van Lentus Audio. Ik ben een muziek liefhebber en luister graag naar mijn CD speler maar dit is niet te vergelijken met de muziek bij Theo. Zo mooi en zuiver en rustgevend. Het is voor mij echt genieten om hier naar te luisteren. Echt ontroerend het raakt je ziel!

Wim en Dinie van Beek
___________________________________
Februari 2014 – Het was al met al een zeer aangename luistersessie, die op mij een een meer dan goede indruk heeft achtergelaten. Ik vergeet bijna te vermelden dat we afsloten met het nummer Amused To Death van de gelijknamige cd van Roger Waters. Het verhaal wat verteld wordt door de oorlogsveteraan aan het einde van dit geweldige nummer, moet ik woordelijk kunnen verstaan om tot een goed oordeel te komen qua weergave en dit was een feit! Lentus Audio heeft met de Solo’s niet alleen een prachtig ontwerp gemaakt, maar ook nog eens een luidspreker die heel erg goed naar zich laat luisteren. Luistermoe zul je van deze mooie stukjes vakwerk niet worden. En deze Solo’s zouden in mijn huiskamer zeker niet misstaan… om daar hun kunstjes te mogen vertonen! Want dat kunnen ze zeker.

Richard
___________________________________
 

Review Solo doorAlpha-Audio
___________________________________

Review Duo I doorAlpha-Audio
___________________________________

Review Duo II doorAlpha-Audio
___________________________________
De Solo weet een prachtige balans te vinden tussen neutraliteit en karakter. Wat met name opvalt is dat de luidspreker een prachtig fundament weet neer te zetten en dat er – ondanks de uitzonderlijke detailproductie – nooit luistermoeheid optreed.
___________________________________
Hoewel het een zeer concurrerende prijsklasse is, kennen we bijna geen luidspreker die muzikaal gezien de strijd aan kan gaan met deze creatie.
___________________________________
Direct na de eerste tonen valt me de souplesse en het lineaire gedrag op dat simpelweg ongekend is in deze klasse. Uiteraard rijst dan de vraag: hoe doet deze Solo dat? Het antwoord op deze vraag: geen filter, slechts één unit en een dijk van een ontwerp. Prachtig, zeldzaam … zeldzaam mooi. Solo aan de top, deze Lentus Audio.
___________________________________
Vervolgens ben ik naar een andere set gegaan. Weer vM apparaten natuurlijk maar met de eerder genoemde vreemde eend in de bijt. Dit klonk weer heel anders. Heerlijk levendig in eerste instantie maar al snel vielen mij een aantal dingen op. Het leuke van zo’n fabrieksbezoek is dat het toeval wil dat de ontwikkelaar van deze juweeltjes in de zaal zit en blijkt benaderbaar en gevoelig voor opbouwende kritiek. De kritiek is niet alleen op de speakers maar vooral ook hier weer een moeilijke akoestische ruimte die zich niet gemakkelijk laat temmen. De afwerking van deze speaker is fenomenaal, echt geweldige hoogglans gespoten zwarte pianolak. Het is een speaker met maar 1 breedbandertje en het is verbazend dat er zo veel geluid uit zo iets kleins kan komen. Niet dat het een kleine verschijning is, want het is een behoorlijke zuil maar zeker niet te groot. Het WAF-gehalte is van grote hoogte en ik denk dat mijn vrouw hier erg blij me zou zijn, ondanks dat het een behoorlijk formaat is. De afwerking speelt hier natuurlijk ook een grote rol. Dit is een prestatie van formaat want dit is een steeds belangrijker criterium in audioland. Deze breedbanders blijken van het Nederlandse merk Lentus Audio wat voor mij een nieuwe naam is in audioland, maar voor sommigen misschien niet. Na wat aanpassingen aan de afstemming van de poort en plaatsing blijkt de verandering van de poort niet meer nodig en komt de set tot leven. Dit is voor mij de winnaar van de avond. De onberispelijke vM apparatuur welke deze speakers van Lentus Audio onhoorbaar en ongemerkt weten te laten schitteren. Heerlijk, wat is het toch een mooie hobby!
___________________________________
April 2008 – Na enige rust ga ik terug richting grot en luister naar Blazeum.  Het is nauwelijks te omschrijven wat de ervaring is.  Ik weet waar ik naar luister, maar ook overvalt mij de verbazing hoe deze muziek ten gehore gebracht wordt.  Mijn geest is niet instaat het te verwoorden.  Morgen naar ik hoop een nieuwe dag met nieuwe kansen.
Hififreak
___________________________________