Lentus Audio

RIP Koert

Reviews

Wie zijn ervaring met de Lentus Audio diensten en/of producten wil delen kan deze via de mail of het contactformulier naar ons opsturen. Wij zorgen dan voor plaatsing op deze pagina. Alvast bedankt voor de terugkoppeling!
________________________________________________________________________
 
Februari 2024
In mijn werkzame leven was ik bezig met popmuziek. Als muzikant, promotor, chauffeur, in alle vormen. Ik kwam veel in studio’s, oefenruimtes en was een veel geziene gast bij live concerten. Inmiddels al heel wat jaartjes met pensioen. Via vrienden kwam ik zo’n 10 jaar geleden in Theo’s vorige woonhuis terecht. Om te luisteren.

 
Nu nodigde Theo me uit om na al die jaren de ontwikkelingen van Lentus Audio opnieuw te komen beluisteren in zijn nieuwe optrekje. Met mijn favoriete nummers van te voren opgegeven had Theo “mijn” playlist op zijn InnuOS server gezet en toog ik naar Kootwijkerbroek. Om in zijn woonkamer en kelder getuige te zijn van prachtige audiosets.

In de woonkamer, zijn B-set zoals hij dat noemt, geluisterd naar Antiphone Blues en Cantate Domino op vinyl van het Proprius label. Heel bijzonder om zo eens de kwaliteit van een plaat met opnames van 1974-1976 te horen op zijn apparatuur. Daarna nog wat nummers geluisterd via Qobuz wat voor mij een nieuwe ervaring was. Ik ben nog van de vinyl en CD generatie maar ga zeker, na wat ik hier heb gehoord, me oriënteren op streaming-audio …  
 
Met een complete uitleg gaan we door het uitgebreide assortiment. Veel zelf ontworpen en geproduceerd. Luidsprekers, filters (cross-over), versterkers en zelfs eigen of streamers van bekende merken met zijn eigen software. Custom build2order, want de klant is koning volgens Theo. 
 
Met name de Solo TSoW was geweldig. Vraag me niet hoe alles werkt, vraag me hoe het klinkt. Messcherp begint Cannonbal Adderly zijn saxsolo. Licht uit oren open. Ik hoor New York, 1954. Ik kan het u ten zeerste aanbevelen om kennis te maken met de kennis en producten van Lentus Audio! That’s something else …
 
Johan Slaghuis
__________________________________________________________________________

December 2023

Was al een tijdje aan het kijken naar nieuwe versterking. Al besloten dat het een klasse D zou worden gezien de goede ervaring met mijn NAD C390DD versterker met NCore techniek. Heel lang getwijfeld tussen een M33 (NAD) of een NAD voorversterker / streamer (C658) met Eigentakt eindversterker (C298) van NAD. Tot dat ik de advertentie van Theo op MP tegenkwam met hierin de gemodificeerde Nilai mono eindversterkers, gemodificeerd en wel, in de aanbieding. Nooit over nagedacht maar uiteindelijk door Theo in elkaar laten zetten (tis eigenlijk een DIY pakketje) en laten modificeren.
Allemachtig wat een verbetering van mijn gehele set. Denk dat de Nilai’s zich kunnen meten met veel en veel duurdere eindversterkers! Hier helpen de modificaties zeker bij. Nooit gedacht dat mijn Audio Physics zo konden klinken!
De tips en tricks die Theo gratis meelevert over bijvoorbeeld het goed aansluiten (polariteit), maken het helemaal de moeite waard!
Uiteindelijk zeer tevreden. Dank Theo!
 
Henk Brekhof
__________________________________________________________________________
 
Oktober 2023

Zo verkoop je een setje VTV monoblokken aan Theo en dan zit je een week later bij hem naar dezelfde amps, maar dan door hem aangepast, te luisteren. Tja in deze staat had ik ze zeker niet verkocht!

Maar wat vooral leuk is om het met Theo over audio en muziek te hebben. Een frisse kijk. Hoezo Roon of Volumio? Logitech Media Server klikt nog steeds beter. LMS wordt o.a ook nog steeds door InnuOS als basis gebruikt. Hoezo bedraad ethernet. Wifi is (ook) goed en soms beter. Hij probeert alles uit. En zo hoort’t.

En natuurlijk heeft hij mooie spullen staan die je graag een keer wilt horen. Te beginnen met zijn eigen breedband luidsprekers.

Ik had mijn (DIY) Pass Labs Aleph5 Class-A amp meegebracht om deze te vergelijken met de door Theo aangepaste VTV (Purifi) Class-D amps. Voordat we gingen testen heeft Theo de juiste fase van de Aleph gemeten en deze bleek aan de “verkeerde” kant te zitten. Hij heeft er een indicator op geplakt en het nestsnoer moet dus in het vervolg andersom in het “stopcontact”. We hebben Class-A vergeleken met Class-D op een OB systeem van hoog niveau. De uitslag is op dit niveau een persoonlijke uitslag. Hou je vooral van laag dan kies je voor de Purifi. Meer definitie. Hou je meer van het middengebied dan kies je voor de Aleph5. Dat de Purify meer definitie in het laag geeft komt mede door de hoge dempingsfactor in vergelijking met die van de Aleph. De Purifi houdt de luidspreker perfect onder controle. Maar overall vondt ik de Purifi i.c.m. met deze speakers wat aan de cleane kant. Later op de avond hebben we de VTV blokken ook nog even gekoppeld aan een set AudioStatic DCI5 ESL’s. En toen was dat cleane een stuk minder. Ook hier gaat het dus weer om de combinatie en samenhang zoals altijd. Overigens hebben we de Aleph5 niet aan de AudioStatic’s gekoppeld omdat het al (te) laat was geworden na een gezellige avond …

Hendrie Druijff
__________________________________________________________________________
 
Oktober 2023

We hebben Theo via een vriend leren kennen en sindsdien is hij onze adviseur en specialist voor onze audio systemen, zowel in onze kookstudio als voor privé. We zijn super blij met zijn kennis, goede adviezen en praktische/betaalbare oplossingen. Hij denkt altijd enorm mee in goede oplossingen en geeft desgewenst nog een cursusje (app)bediening …

Jan Dirk Zonnenberg, meestergenieter
__________________________________________________________________________

Oktober 2023

Het werk van Theo boeit me al jaren en met enige regelmaat bezoek ik hem waar ik word toegelaten tot z’n studio in de basement. Dat op zich is al een belevenis omdat ’t er allemaal zo gelikt bij staat.
Tijdens mijn laatste bezoek viel mijn aandacht op een zeer fraai gemaakte set zuiltjes met per zuil een enkel drivertje daarin. Dat ’t met liefde en aandacht voor detail is gemaakt is een onvermijdelijke conclusie.

Theo legt me uit dat ’t hier gaat om een zelf ontwikkelde luidspreker die naar de naam “The Sound of Wood” luistert.

Als vanzelfsprekend, dus zonder ’t te vragen worden de zuiltjes op de juiste plek geplaatst en wordt mij verzocht op een strategisch gepositioneerde stoel plaats te nemen. Mijn verwachtingen waren niet al te hoog gespannen. Het is weliswaar een mooi zuiltje, maar wat er uit zal komen kan mooi zijn en zeker niet uitzonderlijk.
Al meteen bij de eerste tonen viel me het grote beeld op, en naarmate het nummer No Sanctuary Here van Chris Jones vorderde realiseerde ik me dat ik naar iets bijzonders zat te luisteren.

Alles klopte, de plaatsing, het beeld en zelfs het laag dwingt respect af. De nummers die er verder volgden lieten me details horen die ik nog niet kende; kippenvel!  Stemmen; heerlijk !

Theo heeft me weer verrast. Wat moet ’t fijn zijn als je zo geluid kan “maken tot ’t perfect is”. Dat vergt inzicht en dat is niet veel mensen gegeven.

Chapeau Theo !! Je hebt ‘t ‘m weer geflikt!

Wim de Haan
__________________________________________________________________________

Oktober 2023
 
Shout out to Theo Kraai who put me on the right track in finding a new streaming server and/or DAC.
Clear, straightforward advice and expertise which is rare these days, but oh so indispensable for people just starting out.
My quest for better audio is off to a flying start.
 
Kurt Van Schaeybroeck
__________________________________________________________________________
 
Juli 2023

Al enige tijd kennen wij elkaar. Theo Kraai en ik. Beide bewegen wij in de wereld van ICT en CyberSecurity en zijn er een paar gemeenschappelijke interesses. Op de eerste plaats Informatiebeveiliging maar ook Formule 1 en door de F1 hadden we het al snel over geluid en muziek. Theo is één van de grootste experts in Nederland, althans die ik ken, op het gebied van audio.

Geluid is niet zomaar geluid. Het is een kostbaar iets waar iedereen heel er zuinig op moet zijn. Beeld je in dat je opeens niets meer hoort, dat is vreselijk. Als je bij Theo in de geluidsstudio komt dan hoor je de muziek zoals je nog nooit eerder gehoord hebt. Dat is pas bijzonder!

Geluid wordt geproduceerd door o.a. een versterker en de versterker wordt gevoed vanuit het lichtnet waardoor ook alle onderdelen in de versterker voorzien worden van spanning. Wanneer je de spanning optimaliseert door de fase en nul correct aan te sluiten, en je gebruikt een versterker met de juiste onderdelen dan gebeurt er iets met de output. Wanneer je die output laat horen via de juiste speaker dan bereikt het je eigen gehoor en verschijnt er een glimlach op je gezicht. Een traan kan ook zomaar over je wang lopen omdat je zintuig iets beleeft wat heel bijzonder is en je diep kan raken.

Wat betekend dit allemaal: ik ben een gewone jongen met een flinke Samsung TV zodat ik lekker F1 en Netflix kan kijken. Maar ik heb daar op advies van Theo aan toegevoegd een Yamaha A-S501 versterker via Marktplaats met een TOSLINK ingang voor de TV. Daaraan gekoppeld een AudioPhonics streamer en lineaire voeding (LPS) met de software van Theo. Ik heb ook hele sierlijke pilaren naast de TV staan als luidsprekers met Tang Band W4-1879 full-range units. De slagroom op de taart zit hem in de expertise van Theo en dat vertaald zich in de juiste interlinks, speciale red-copper banaanpluggen aan de luidsprekerkabels en goede netsnoeren incl. een mooi stroomblok. Theo kan uren praten over de details waardoor het geluid beter en beter wordt. De aanvoer van (net)spanning moet zo schoon mogelijk zijn en alles in de juiste fase aangesloten zegt Theo dan met alle overtuiging.

En dan zet Theo het hele setje aan, verteld daarbij dat alles even warm moet worden en in moet spelen. Geconcentreerd en gepassioneerd kijkt hij naar de set en pakt de afstandsbediening. Hij zoekt op Youtube naar een nummer van de band Yello. De versterker doet zijn ding terwijl het nummer “ The Race” op gang komt. Wat daarna gebeurt kan ik niet omschrijven maar moet je gewoon horen en voelen. Heel erg bijzonder is het wel als je je zelf eens wil verwennen met muziek! Het is beter dan lekker eten of een goeie borrel omdat het zo puur is, pure emotie. Bij Theo in de geluidsstudio zitten, in een zeer comfortabele stoel is een absolute aanrader!

Tot slot, een geruststelling. Het is allemaal betaalbaar gebleven, zeker als je goed geluid kunt waarderen. Ik luister graag o.a. klassiek en beleef dan echt het hele orkest in mijn eigen woonkamer. Je leeft maar één keer dus geniet dan met al je zintuigen van het leven. EMOTIE 😉

Bob Hilgersom

__________________________________________________________________________

Juni 2023

Nadat ik zo’n 5 jaar geleden op een HiFi beurs onder de inruk was geraakt van een presentatie door Theo Kraai van zijn HiRes muziekstreamer, luidsprekers en andere geheel of gedeeltelijk door hemzelf ontworpen audio componenten maakten we kennis. Kort daarna ben ik naar de luisterruimte onder zijn huis gegaan. Audio streamen naar mijn stereo set deed ik toen nog niet. Theo liet mij zien dat je daarmee in de hoogst beschikbare resolutie kunt luisteren naar een ongekend groot aanbod van muziek. En dat al met een bescheiden prijskaartje!

Op zijn advies kocht ik een nieuwe voorversterker/streamer en daarin heeft Theo zijn software ingebouwd welke ik kan besturen met mijn laptop, telefoon en tablet (Windows/Android/Apple, alles kan). Omdat een stabiele stroomvoorziening de kwaliteit van het audio signaal sterk verbetert hebben we samen een gat achterin de voorversterker geboord, daar een professionele doorvoer in gezet en de stroom betrokken van een zware externe voeding. De kwaliteit ging weer met een sprong vooruit. Later heb ik op zijn advies de x-tal klokken van de voorversterker vervangen door onmiddellijk hoorbaar betere exemplaren. De fabrikant van de voorversterker stuurde ze op en het plaatsen was simpel.

Mijn Quad eindversterker kon toen de vooruitgang niet meer bijhouden en die heb ik vervangen door een door Theo gebouwd exemplaar van 2x250W, uitgaande van een Hypex kit en door hem gemodificeerd. Zo heb ik een stereo set die past bij de ruimte en de luidsprekers waarnaar ik luister en die vooral door de streamer een vrijwel onbeperkte keuze aan muziek onder handbereik brengt.

De bediening via WiFi, met laptop of ander device, biedt de mogelijkheid om derden de controle van het systeem te laten overnemen met bijvoorbeeld AnyDesk of TeamViewer. De streamer maakt gebruik van Logitech Media Server en Squeezelite, een eenvoudig programma dat niets anders hoeft te doen dan de muziekbron die van het internet wordt opgehaald, aan de versterker door te geven. Toen ik er kort geleden toch een klein conflict mee had en Theo belde, heeft hij ingelogd op mijn laptop en terwijl ik achterover leunde zag ik het snel opgelost worden. “Nu moet je weer muziek horen” zei hij droog. En dat klopte natuurlijk 😉

Otto P. Takes

__________________________________________________________________________

Mei 2023 – Back To Music😇

Ik was van plan mijn complete audioset te verkopen omdat ik er niet meer (met plezier) naar kon luisteren en het spul in een hoekje stond te “verstoffen”. Zonde van die mooie set!

Totdat ik in contact kwam met Theo van Lentus Audio die me voorstelde om streaming audio eens te proberen. Onbekend met streaming audio bood hij aan om er eens naar te luisteren in zijn studio met een streamer aangesloten op mijn bestaande set. Ik was aangenaam verrast door de enorme keus aan nieuwe muziek die dit medium bied en vooral ook de hoge geluidskwaliteit! Theo liet mij de verschillen horen tussen Qobuz, Spotify en Tidal. Zowel via Roon als via LMS. De verschillen waren overduidelijk!

Theo gaf me een Logitech Transporter streamer en LMS server mee om het geheel thuis eens rustig te kunnen beluisteren. Op zijn advies een proefabonnement op Qobuz genomen welke inmiddels is omgezet naar een vast abonnement.

Er ging een compleet nieuwe wereld voor me open! De streamer en server heb ik van Theo overgenomen en een platenspeler bij hem in kunnen ruilen. Theo heeft me voortreffelijk geholpen met adviezen omtrent voeding van de apparatuur en installeren van een eigen (WiFi) netwerk.

Ook de diverse tips om de gehele geluidskwaliteit van mijn set te verbeteren waren een schot in de roos. Alle apparatuur is inmiddels voorzien van een fasemarkering. Theo is in staat om creatief en met helder overzicht een bestaande audioset een nieuw leven in te blazen en naar een hoger plan te tillen.
 
Warm aanbevolen en Theo heel hartelijk dank voor alles!
 
Karel Bongers

__________________________________________________________________________

Januari 2023 – AudioPhonics voeding en meer …

Ik kreeg van een vriend van mij een tip om een betere LAN switch te kopen en die te voeden met een LPS (Linear Power Supply) voeding in plaats van de geschakelde voeding die standaard wordt meegeleverd.

Hij verwees mij naar Theo van Lentus Audio die voor hem ook alles op elkaar heeft afgestemd. Met Theo contact opgenomen en die adviseerde mij een Netgear GS308v2 switch (zolang de voorraad strekt) i.c.m. een AudioPhonics PSU-HC 12V@5A HiFi Power Supply. Voeding is alles volgens Theo! Door het 60Watt vermogen van deze voeding kon ik ook gelijk mijn AVM FRITZ!Box 7590 AX voeden en mijn Amigo HIS-4100 IPTV ontvanger.

Mijn Pioneer N-70AE Audio Streamer verbonden met de Netgear LAN switch welke dan weer naar de FRITZ!Box gaat. Theo heeft alles gelijk voorzien van de juiste fase markering.

Ik stond er eerst een beetje sceptisch tegenover maar wat een verschil!!! Meer rust in het geluid en zelfs de kleuren van mijn OLED TV zijn mooier geworden. Ben zeer tevreden met het resultaat.

Theo bedankt!
 
Michel Berkhout

__________________________________________________________________________

December 2022 – “The Big Reset”

Ongeveer 1,5 jaar geleden kwam ik er na een miskoop van een grote Hegel H30 eindversterker achter dat het lichtnet bij ons thuis en in de straat niet zo stabiel was dan ik had gedacht. Een pulserende brom bleef maar terugkomen en ondanks een aantal testen met DC-filters werd het niks.

Gelukkig had ik mijn Hattor Audio monoblokken met Hypex NC500 nCore modules nog liggen en daar was goed mee te leven, maar het gevoel dat de stroomvoorziening beter moest ging niet maar weg.

Aangezien ik niet zo een knutselaar ben, heb ik Theo van Lentus Audio gevraagd of hij de Hattor versterkers kon upgraden naar Purifi en dat had hij snel geregeld voor me. Eenmaal thuisgekomen en alles weer aangesloten was, was de verbetering onmiddellijk hoorbaar: meer verfijnd en mooier geluidsbeeld, fantastisch!

Maar na een aantal maanden werd het me duidelijk dat er meer uit die Purifi versterkers is te halen, maar ook de rest van de keten en dus kwam Theo eens op bezoek bij me thuis. Hij had wat van zijn kabelvoorraad meegebracht en een USB-streamer, gebaseerd op de raspBerry 4, voorzien van Logitech Media Server (LMS) streaming software. Het verraste me direct hoeveel beter een losse streamer klonk t.o.v. de ingebouwde versie in mijn Matrix Audio Element-X.

Ik gebruik al enkele jaren ROON, maar na A-B vergelijken werd het snel duidelijk dat LMS gewoon beter klinkt! Meer ruimte, lucht, 3D plaatsing en toch geen verlies van positionering van de stemmen en instrumenten.

Kortom: winst dus en met deze informatie stelde Theo voor of we niet eens een InnuOS ZENmini Mk3 kunnen proberen, mede omdat deze ook LMS (en ROON) aankan. Bovendien kan de InnuOS TIDAL MQA HiRes streamen wat de (gratis) open-source LMS versie niet kan. Die gaat niet verder dan 48kHz en dat is voor mij als liefhebber van MQA niet voldoende.

Zo gezegd zo gedaan en ook maar gelijk een goede InnuOS LPS (Linear Power Supply) erbij want dat is altijd hoorbaar. Qua power management had Theo al enige maanden de GORDIAN van LAB12 in gebruik en deze ook meegebracht. Dat was een openbaring, direct meer RUST in de keten, geweldig!

Op een gegeven moment kom je in een flow en gaf ik Theo de vrije hand om ook andere verbeteringen aan te brengen. Het was iedere keer raak!

De Purifi mono’s met de laatste 7040SA modules en de Weiss Op-Amps spelen een klasse beter dan de Hattor met de Purifi 400A modules die ik eerder had.

Bekabeling: terug van (goedkope) zilver kabels naar goede koperen kabels. Resultaat: meer harmonie, betere balans, dieper en beter gecontroleerd laag weergave, puntiger ook. De Array Geode2 luidspreker kabels klinken stukken beter dan de kabels die ik eerst had.

Aangezien Theo een netwerkspecialist is, heeft hij ook mijn netwerk verder geoptimaliseerd. De “beste kabel is geen kabel” en wat dat betreft ben ik blij dat de WiFi optimalisatie in mijn set me ook nog eens flink wat geld heeft opgeleverd waarmee ik voor een deel de kosten voor de overige investeringen kon bekostigen.

Nu na een paar maanden is het eindresultaat dat de geluidskwaliteit enorm is verbeterd. Meer rust, verfijning, realisme en natuurlijkheid. Micro- en macro-dynamiek is toegenomen, waarin de Weiss Op-Amps een grote rol hebben gespeeld wat dat betreft. Theo heeft me enorm geholpen en ik ben uiterst tevreden over de manier van begeleiden: nooit agressief, altijd rustig, probeer het eerst maar eens uit. Lentus Audio is een bezoek of verzoek om advies meer dan waard!

Audio upgrades:

 • LAB12 GORDIAN Multifunctional Power Distributor / Conditioner
 • Lentus Audio Purifi Ultimate Edition Mono amplifier (2x) met Weiss OP2-BP Opamps (4x) en New-ClassD Power Regulators
 • Matrix Audio X-SABRE PRO MQA DAC
 • InnuOS ZENmini Mk3 streamer in Sense Mode (=LMS + InnuOS plugins)
 • InnuOS ZENmini Mk3 LPSU
 • TP-Link TL-WR902AC AC750 Travel Router + USB cable + CAT8 LAN om de ZENmini “wireless” te maken

Bekabeling:

 • Grimm Audio SQM XLR 1m (MA X-SABRE PRO <-> Lentus Audio Mono)
 • AudioQuest Pearl USB cable (ZENmini <-> Intona 7054-X-DK)
 • Intona 7054-X-DK Hi-Speed USB 2.0 Galvanic Isolator Industrial Version Black 2.5kV (ZENmini <-> MA X-SABRE PRO)
 • Array Geode2 (Lentus Audio mono <-> TAD luidsprekers)
 • LAB12 KNACK 20A Power Cord (Wandcontactdoos <-> GORDIAN)
 • Lentus Audio Saigo’no Power Cables (voor alle audiocomponenten)

Tweaks:

 • Lentus Audio FASE meting en markering van alle audiocomponenten
 • Spring Loaded Audiofeet (onder de MA X-SABRE PRO)
 • Lentus Audio maatwerk schappen audiomeubel van 30mm berkenmultiplex in zwarte olie
 • Lentus Audio Cable Rizers (onder power- en luidsprekerkabels)

Netwerk optimalisatie:

 • TP-Link Router VPN ER605 Omada 1 (Ziggo router in Bridge Mode en DHCP reservering door ER605)
 • DHCP reserveringen voor alle vaste apparatuur (w.o. DECO WLAN, NAS, ZENmini, TV)
 • Herpositionering TP-Link DECO WiFi Access-Point/Repeaters
 • LAN Switch Netgear GS-308 (voor NAS etc.)
 • Synology DS1618+ met 4x 3TB en 2x 6TB WD Red Plus (o.a. opslag ZENmini CD-RIP)

        

Peter Veth

__________________________________________________________________________

December 2022 – InnuOS Zenith SE Wireless

Hi Theo,

Just to say thanks for the information and set up help regarding the TP-Link TL-WR902AC – AC750 Mini Pocket Wi-Fi Router. With your help I have now set my Zenith SE to use Wi-Fi for streaming and it works perfectly and best of all the sound quality has usefully improved compared to the long Ethernet cable I needed from my Netgear Orbi router. Hi-res from Qobuz and Tidal sounds superb very natural with loads of detail!

System in use:

 • InnuOS Zenith SE
 • Chord 2Qute with custom PSU
 • Audio Research LS7
 • EAR 509 MkII
 • Martin Logan Ascent

Luigi www.retrotone.co.uk

__________________________________________________________________________

Januari 2022 – Denafrips USB MCU Firmware Upgrade wrap-up

The wrap-up of the latest changes. A few weeks ago I posted on FaceBook about upgrading my mains power. I had the opportunity of acquiring an Ansuz distribution block at a fair price together with an Ansuz Sparkz tesla coil and a few Ansuz cables. all Shuko style EU plugs without fuses. At the same time, I upgraded my wall plug for a switchless UK mains. It was a good opportunity to make sure all cables were phase correct (they were) and I moved my audio rack forward by another 10 cm to give my cables a bit more air at the back. I am so paranoia about succumbing to confirmation bias that I withheld comments apart from my REL. It was immediately clear that improving my REL mains cable immediately led to a drastic improvement of the speed and even volume of the REL to the point I had to decrease the volume a bit.

There was also a need to upgrade the firmware of my Denafrips Pontus2 and my Denafrips Hermes. I called in the help of a specialist Theo Kraai. I just did not want to end up bricking my Denafrips and having to return them and losing my music for weeks on end… Theo had upgraded his own Terminator and another Denafrips and was convinced the improvements were audible. Anyway, fear of confirmation bias drove him up the wall when I said I was not sure….

In talking to Theo he suggested I introduce a dedicated (but “pretty” standard) switch right before my Innuos Zenith MK3. The idea is that the internet signal could already arrive “contaminated” at the wall, that the cheap BT modem doesn’t do much good, let alone the 8m CAT6 cable passing various uplighters and other mains cables. A switch isolates and cleans up and the suggested Netgear is in metal housing, so well shielded. This was an attractive idea as these switches can be had for GBP 15 second hand on eBay. I accept a more upmarket one with a much better clock could further improve things but that was not in the budget. It did give me the opportunity to try an iFi-X power supply. Again on it’s own improvements were very slight at best.

Finally, I took the plunge and changed from Roon to the new Innuos Sense app (LMS/squeezelite). I had hoped to being able to do an A/B test but unfortunately the conversion took the best part of an hour, both apps cannot be used simultaneously. On it’s own, is the sound quality with Sense indeed better? Does Roon affect the sound quality? How? Are meta data the cause? I cannot be sure.

What I can be sure of is that all the above combined have had a clear and positive effect, which makes this 65 year old VERY happy! I will try not to fall in the trap of the usual descriptions: Apart from the much improved REL sound thanks to the mains, all the changes combined have the effect of taking a veil off the sound, it seems I enjoy improved dynamic sound, more openness and speed. Finally, adding all the improvements up, no more risk of confirmation bias. This is REAL! It also confirms my thoughts on how I deal with my set. I am always thinking on what would be the next weakest link, understand it, read up about it, ask questions, ponder, rethink it and finally deal with it, on the assumption that the weakest link has the biggest limiting effect on the sound. And that process makes me happy, almost as happy as listening to new and old music.

My Primaluna EVO 400i is plenty powerful and has a stunning sound. My Sonus Faber Olympica2’s with REL T/9i render the music perfectly well. My Innuos Zenith MK3 with Sense app is a gem when it comes to a black background and crystal clear content. My Nordost Heimdall bi-wire cables suits my amp-speaker setup. Perhaps one day I’ll upgrade the switch, and I still can improve a bit on the interconnects perhaps. Maybe I’ll buy an improved REL interconnect from MCRU but that’s about all I need I think….
Well, of course, that is till I re-install my Denon turntable with DL103 MC cartridge, but that’s another story as I’ll need more cables and a very good MC phone amp… And a wall support with 2 Ikea planks etc etc. When will it ever stop 🙂 ???
 
Bert van Horck 

__________________________________________________________________________

Januari 2022 – Denafrips USB MCU Firmware Ugrade

I got in touch from England with Theo from Lentus Audio because of our common love for the Denafrips DACs and DDCs. I have the Pontus2 (DAC) and the Hermes (DDC). My streamer feeds through USB into the DDC which effectively re-clocks the digital signal, after which it moves into the DAC via i2S over an HDMI cable. It sounds more complicated than it is, in essence using i2S means both DDC and DAC can be considered as one and the same.

Denafrips came out with a v3.12.0 (Date 29th Nov 2021) firmware update, which, if wrongly installed, bricks the electronic components. Of course Lentus Audio came to the rescue and with the help of Remote Control and WhatsApp Video, both pieces of equipment were updated in no time. Thank you Theo! It was a fab opportunity to get acquainted and exchange music. Highly recommended!
 

Bert van Horck
__________________________________________________________________________

Oktober 2021 – miniDSP SHD Studio en meer

Ik was op zoek naar een streamer met DIRAC en mijn keuze viel op de miniDSP SHD Studio. Mede vanwege de lovende woorden van Hans Beekhuyzen. Zo gezegd zo gedaan. De miniDSP besteld en aangesloten maar wat een deceptie! De Volumio app is in mijn ogen echt waardeloos en het geluid viel mij ook erg tegen. De BubbleUPnP app aangeschaft maar ook daar werd ik niet vrolijk van.

Ik dacht op een gegeven moment “waar ben ik aan begonnen?”. Had wat gelezen over Roon en ik stelde een vraag op een (Streaming Audio) Group op Facebook. Dat is een groep voor audioliefhebbers met de focus op streaming. Ik had in principe al een NUC met een Intel i5 processor gekocht van een van de groepsleden omdat ik dus met Roon aan de slag wilde gaan.

Toen kreeg ik van Theo Kraai een bericht “Waarom stap je niet over op LMS? Ten eerste is het goedkoper (gratis) en ten tweede klinkt het zeker niet slechter dan Roon”. Theo bood aan om mij daarbij te helpen. Alles geïnstalleerd: LMS op de QNAP NAS en squeezelite op de miniDSP. Dat laatste ging overigens niet vanzelf vanwege een bug in de Volumio versie van miniDSP waardoor squeezelite zich niet installeren en configureren. Met hulp op afstand heeft Theo de boel toch aan de praat weten te krijgen. Mijn God wat een verademing!! Dit is wat ik wilde. Ik was al blij maar Theo was nog niet tevreden.

De miniDSP dealer (Henkjan Olthuis van Juoigâ), waar ik de miniDSP had gekocht, bood Theo aan om hem een SHD Studio in bruikleen toe te sturen zodat Theo verder kon optimaliseren met zijn eigen software. Mijn hemel!! Wist niet dat met de juiste software en instellingen zoveel geluidswinst behaald kon worden. Echt niet te geloven dit! Op advies van Theo ook de standaard voedingsadapter vervangen door een mooie lineaire voeding. Deze  heeft Theo voorzien van zelfgemaakte 12VDC kabels met gebruik van mooie materialen. Na alle apparatuur in de juiste fase te hebben gezet (meten en labellen) weet je niet wat je hoort!

Voeding is alles vertelde Theo mij en ik heb dit tijdens luistersessies zelf bij hem mogen ervaren. Wat een fantastisch geluid bij hem in de studio. Je weet niet wat je hoort. Echt bizar en Theo bedankt!

Michel Koning
__________________________________________________________________________

Juli 2021 – Solo speakers

Recent bij Theo op bezoek geweest om te luisteren naar de Lentus Audio Solo luidspreker. Ik was al enige tijd opzoek naar breedband speakers en kwam via een vriend van mij terecht bij Theo. Super geluid en ik moet zeggen een hele ervaring om daar in de kelder te mogen luisteren. Lichten gedimd precies op de sweet-spot in een oude bioscoopstoel en je favoriete nummers beluisteren. Op die manier ervaar je waar de Solo luidspreker toe in staat is. Ongelofelijk mooi geluid. Opvallend helder hoog, detailrijk midden en geen gebrek aan laag. Dit laatste verwacht je wel gezien de omvang van de drivers en het feit dat de breedband-unit het gehele bereik moet weergeven. Door slimme kastconstructie heb je mooie én strakke lage tonen. In zijn geheel een geweldige luidspreker waarbij van luistermoeheid geen sprake is.

De look van de Solo is zonder meer een ander groot pluspunt. Wat een mooie kast en in hoogglans zwarte pianolak is het een eye-catcher die tijdens luistersessies je nog meer doet genieten!

Absoluut een aanrader voor iedereen die zoekt naar een uitmuntend paar luidsprekers die met passie en vakmanschap zijn ontworpen en gebouwd. De gastvrijheid van Theo is uitzonderlijk!

AJ
__________________________________________________________________________

Juni 2021 – Solo XXL luidsprekers, Lentus Audio DAC/streamer en vM monoblokken

Een paar jaar terug heb ik dankzij Theo de Lentus Audio Solo XXL’s gekocht. Ik was op zoek naar een geluid wat qua detaillering en “zuiverheid” lijkt op de elektrostaten die ik toen had, maar dan met een groter bereik qua volume en laagweergave. Daarnaast wilde ik graag een systeem wat dichter bij de wand te plaatsen is. Een breedband-systeem sprak me aan vanwege de fasereinheid en het puntbron principe. Zo kwam ik uit op de Solo XXL waarbij twee breedbanders worden aangevuld door een actief aangestuurde woofer en aangevuld met een bandtweeter voor de uitersten van het geluidsspectrum. De gedachte achter dat systeem sprak me aan.

Ik heb daarop contact opgenomen met Theo en werd van harte uitgenodigd om te komen luisteren. Ik was (net als mijn vriendin) behoorlijk onder de indruk van het geluid. Nergens anders heb ik zo’n realistische en prettige weergave gehoord. Ook bij mij thuis klinkt het super en tot op heden ben ik nog iedere dag zeer tevreden met mijn aankoop.

Een aantal weken terug ben ik met een vriend bij Theo langs gegaan die ook geïnteresseerd was geraakt in de Solo’s. Bij Theo klonk het toch net weer een stapje beter dan bij mij, dus ik was benieuwd hoe dat kwam. Theo gaf aan dat uiteraard de ruimte maar ook versterker, DAC en streamer van belang zijn. Ik betwijfelde of het vervangen van die onderdelen een hoorbaar verschil op zou leveren, en daarop bood Theo aan de speciaal voor de Solo XXL gemodificeerde Van Medevoort PA80 monoblokken en een door Lentus Audio gemodificeerde Audiophonics EVO SABRE streamer/DAC te proberen. Ik mocht ze zo meenemen en als ik het niet een hoorbare verbetering vond dan kwam hij ze wel weer eens halen. Die super service kon ik natuurlijk niet laten lopen. Eenmaal thuis natuurlijk meteen alles aangesloten en beluisterd. Er was een duidelijk verschil hoorbaar. Meer detail, en vooral de plaatsing was scherper, de sound-stage veel breder en ik hoorde nu met bepaalde nummers ook geluiden achter me, zoals me dat ook bij Theo was opgevallen. Ik dacht dat de akoestiek bij mij thuis daarin de beperkende factor was, maar dat bleek dus onterecht.

Ik ben zeer te spreken over de producten en service van Lentus Audio. Ik geniet nu vrijwel iedere dag naar volle tevredenheid van muziek, zonder luistermoeheid en ik kan me niets beters wensen.

Bedankt voor je gastvrijheid, goede advies en service!

Wiemer
__________________________________________________________________________
Juni 2021 – Vandaag heeft Theo Kraai mij erg goed geholpen met het vinden van de optimale instellingen in squeezelite (piCorePlayer) voor mijn zelfbouw Raspberry streamer met Ian Canada FifoPi Ultimate reclocker en de AD1862 non oversampling (NOS) DAC. Ik kan inmiddels Tidal HiFi in FLAC afspelen. Elke stap in de instellingen gaf een merkbare verbetering, weer meer contour in de bass regionen of een weer stap breder geluidsbeeld.

Theo, nogmaals bedankt!

Jan Willem
__________________________________________________________________________
Februari 2021 – Gisteren door mijn oud collega Theo uitgenodigd om te komen luisteren naar zijn apparatuur. Na al volledig onder de indruk te hebben geluisterd naar de, zoals Theo dat noemt, de B-set in de woonkamer waar een prachtig geluid uit twee simpel ogende speaker systemen komt zijn we afgedaald naar de kelder van zijn woning. Daar treffen we een prachtige luisterstudio (en bioscoop in wording) waar een indrukwekkende toren staat van apparatuur en kastloze luidsprekers. Op de vraag of daar wel een bass geluid uit kan komen antwoord Theo in enigszins technische taal dat dit door de gebruikte filters gecompenseerd wordt. Die scheidingsfilter bleken overigens verkeert ingesteld te zijn vanuit de fabrikant. Door simulatie op de computer bleek dat er een enorme dip te vinden was in het bereik bij een toonsoort. Daarna kon het luisteren beginnen en ik nam plaats op 1 van de bioscoop stoelen, zoveel mogelijk in het midden van de speakers en de lichten werden gedempt.. Wat ik daarna gehoord heb is met weinig anders te vergelijken wat mij betreft. Nu ben ik absoluut geen kenner van deze tak van hifi-sport maar muziek is een passie in bredere zin. De muziek is puur en alles komt loepzuiver binnen. Diverse genres heeft Theo laten luisteren van Pop, Dance (waaronder Techno) en we zijn geëindigd met een kerkkoor. Het is werkelijk een ware beleving en net alsof je lijfelijk aanwezig bent bij een optreden.. Heel veel dank voor deze fantastische ervaring en ben onder de indruk van je kennis op dit vlak.

Groetjes, Bastiaan Hoekstra
__________________________________________________________________________
Februari 2021 – Mijn ervaringen met Theo zijn kennis van Audio gaan al ongeveer 15 jaar terug. In deze jaren heb ik hem leren kennen zeer deskundig iemand op het gebied van audio.

Na een aantal jaren niet heel actief te zijn geweest op het gebied van audio, heb ik dit een aantal maanden geleden weer wat actiever opgepakt.
Een van de dingen waar ik mee bezig ben geweest is het inzetten van een Raspberry Pi3 in combinatie met een HiFiBerry DAC+ Pro RCA als goedkope muziek streamer. In eerste instantie ben ik zelf met Volumio en HiFiBerry OS aan de slag gegaan. Het resultaat was zeker niet slecht.

Nadat ik op een gegeven moment weer in contact kwam met Theo.  Hij vertelde me dat hij ook volop bezig is met de RasberryPi en goede resultaten had geboekt met piCorePlayer. Door veel te experimenteren met instelling had hij een soort optimale configuratie gevonden. Hij vroeg me of ik interesse had om de piCorePlayer door hem te laten configureren.

Dat heb ik dus gedaan en het resultaat was boven verwachting. Het resultaat van de eenvoudige en goedkope oplossing verbaasde me echt!  In de corona tijd staat de player nu dagelijks te draaien in m’n werkkamer. De totale configuratie is voor audiofielen low-budget (Rasberry Pi met HifiBerry en een NAD D3020V2 versterker met een paar Dali Zensor 1 speakers), maar mede door toedoen van Theo klinkt het prima. Blijkbaar is hij in staat om ook met een beperkt budget iets zeer acceptabels te creëren. Dat tekent misschien wel de ware vakman.

Theo bedankt voor de vele plezierige luisteruren gedurende de laatste maanden!

Harry Provoost
__________________________________________________________________________
Februari 2021 – Hierbij wil ik mijn ervaringen met Lentus audio graag delen.

Ik heb Theo leren kennen door mijn interesse in zijn klasse D versterkers en ervaringen van andere gebruikers hiermee.
Aangezien deze goed schijnen te klinken op zowel hoog als laagrendement luidsprekers en ik beide types luidsprekers heb.
Ik heb nu al een aantal Class-D versterkers in huis gehad, in iedere prijsklasse, maar vielen me tot nu eigenlijk allemaal een beetje tegen.
 

Na wat mailverkeer stelde Theo voor om zelf langs te komen zodat ik ze in mijn eigen omgeving kon ervaren. Dit kon ik niet afslaan, en de afspraak was snel gemaakt.

Nadat enkele weken later de dag daar was, alles aangesloten.. en spelen maar. Bij de eerste tonen hoorde ik direct dat dit van een ander niveau was. Alles speelde met groot gemak en heel fraai. Ook op hoog volume bleef alles als een huis overeind, zonder ook maar ergens irritant of vervormd te klinken. Je hoort dat Theo er ziel en zaligend instopt om de basis hypex modules naar een zeer hoog level te brengen, door zijn eigen visie met o.a. de best mogelijke buffer/stuurtrap toe te passen in de fraai uitziende monoblokken. Dit wordt mijn volgende set!
 
Tijdens het luisteren vroeg Theo waar ik de muziek mee afspeelde. Nou dit is een op Raspberry gebaseerde streamer ingebouwd in mijn DAC met een image (SW op een microSD kaartje) van RoPieee.
 
Dit kan veel beter, zegt Theo overtuigd! Ik was in eerste instantie een beetje verbaasd omdat ik dacht dat software in een streamer geen invloed zou kunnen hebben op de geluidskwaliteit. Theo heeft dus ook verstand van deze SW op dit gebied en ontwikkeld/ verbeterd bestaande versies. Na een gezellige middag namen we afscheid en ik heb weer een hoop bijgeleerd.
 
Enkele weken later lag er een pakketje door de brievenbus met de vraag of ik het microSD kaartje eens wilde proberen in mijn streamer. Diezelfde avond direct gemonteerd, streamer opgestart en zonder enige hapering of instelling te moeten doen … direct muziek. Hij wist waar ik mee speelde en heeft de nodige instellingen direct voorbereid en op het kaartje aangebracht.
 
Dit had ik dus niet verwacht. Dit speelt echt veel beter! Een schoner/homogeen geluid, met meer lucht en een enorme rust.
Dat iemand in staat is sw te vertalen naar muziek!! Echt geweldig.
 
Het enige wennen was wel even dat het zappen naar een volgend nummer met iets vertraging gebeurd … maar heeft te maken met de grotere optimale buffer van waaruit de muziek speelt t.o.v. van b.v. RoPieee die eerst geladen moet worden als je zapt naar een volgend nummer. Maar je krijgt hier wel muzikale kwaliteit voor terug … en ben  je na een paar nummers ook aan gewend. En ik zap nu ook minder omdat ik nu van ieder nummer geniet.
 
Theo bedankt, dat ik je heb leren kennen.
 
Groet Willard Edel

__________________________________________________________________________
Februari 2021 – Een week geleden voor het eerst op bezoek geweest bij Theo Kraai van Lentus Audio. We hadden een afspraak gemaakt voor een upgrade van mijn NCore mono eindversterkers. Deze heeft Theo naar PuriFi EIGENTAKT opgewaardeerd. Dat ging vlot en ook keurig nieuwe gaten getapt in de blokjes, zodat alles perfect past. De upgrade is toch echt weer een stap vooruit. De hoogweergave is meer verfijnd en sneller. Ook de ruimtelijke weergave is verbeterd. Na deze sessie werd ik uitgenodigd in de ‘mancave’ van Theo en dat was echt een geweldige beleving! Wat een sound daar – YELLO Live is ook echt live 🙂

Peter Veth
__________________________________________________________________________
Januari 2021 – dank voor ons gesprek vanmiddag!

Met Vr. Grt. Rik Verhorst
__________________________________________________________________________
Januari 2021 – Bedankt voor de demo en tot snel in Apeldoorn!

Edwin Zoer
__________________________________________________________________________
januari 2021 – Telefonisch consult. 
Bypass instructies duidelijk en doeltreffend. Duidelijke verbetering. Prima geholpen! 

Hrtgrt
Willem Tanja

__________________________________________________________________________
Maart 2020 –
Theo, op de site van Audiophonics heb ik net een review over de nieuwe klokje geschreven die je hebt geadviseerd:

After having had installed Audiophonics IAN CANADA FIFOPI ULTIMATE reclocker in my Audiophonics DAP/DAC Sabre ES9018 Mk2 100Mhz by sound engineer www.lentusaudio.nl, they advised me to order the 45Mhz and 49Mhz Ultra Low Jitter clocks to replace the standard ones.

The results are extremely good! More refined highs and lows. Blacks are black (silence is silence).
Listening has become much more relaxed with every kind of music.

 
Met vriendelijke groet,
Otto P. Takes
__________________________________________________________________________
Februari 2020 – Theo van Lentus Audio ontmoette ik op de X-FI beurs in Veldhoven. Hij stond daar op de stand van Axign samen met Abbe en Esther van Vintage Audio Repair. Theo verzorgde de luidsprekers, de streaming setup, het netwerk en de bekabeling.

Ik was vooral onder de indruk van het geluid van Theo’s grote Live! Luidsprekers en streamer i.c.m. de True Blue Box en vond dat een van de beste combi’s van de show!

Ik vertelde hem dat ik naar de beurs was gekomen om een paar apparaten te beoordelen voor een upgrade van mijn installatie. “Heb je al besloten?” vroeg hij een poosje later. “Nee”, zei ik, “ik ben nog niet overtuigd.” “Alles op zijn tijd, zei Theo” en toen begon het balletje te rollen.

Theo heeft, naast het ontwerpen en bouwen van luidsprekers en versterkers, ook “verstand” van software. Hij bouwt zelf streamers en doet dit vanwege de geluidkwaliteit bij voorkeur op basis van squeezelite players i.c.m. LMS (Logitech Media Server). Iedereen met een beetje technische kennis schijnt het te kunnen, maar voor mij is dat een brug te ver.

Zo is het gekomen dat Theo voor mij een fantastische streamer in combinatie met een mooie voeding en goed klinkende LAN-switch heeft samengesteld en ingeregeld. Ik wist niet dat Spotify zó kan klinken! Erg blij mee.

Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Ik ben ook een liefhebber van klassieke muziek en erg gecharmeerd van de PrimePhonic streaming dienst. Door het ontbreken van fatsoenlijke plug-ins voor LMS (zo legde Theo mij uit ….) kon ik die niet op het door mij gewenste en verwende niveau afspelen. Omdat PrimePhonic wel apps heeft voor Android en iOS heb ik een iPad gekocht, zodat ik via AirPlay kan streamen. Daarvoor moest de streamer nog compatible voor AirPlay gemaakt worden. Dat was mogelijk, maar ik wilde inmiddels ook wel een betere voorversterker. Mijn oude maar mooi gerestaureerde Quad33 had alleen analoge ingangen en daarom had ik er een eenvoudige DAC bij.

Theo stelde een DAP/DAC voor waarop ik mijn Sony 555ES CD-speler via digitale coax en de Ziggo Nextbox via Toslink kon aansluiten en ook Spotify en PrimePhonic kon streamen. De ODROID-C2 SBC is door Theo vervangen door een Raspberry Pi2B. Deze is door het ontbreken van BlueTooth en WiFi meer geschikt voor audio. “Wat er niet in zit kan ook niet storen” volgens Theo. De Raspberry wordt ook beter ondersteund door de diverse open-source oplossingen. Gekozen is voor PiCorePlayer vanwege de goede geluidskwaliteit (RT-linux i.c.m. LMS/squeezelite) en de AirPlay implementatie.

Theo heeft mij stap voor stap duidelijk uitgelegd wat hij voorstelde en waaròm. Zo kon ik op mijn niveau blijven meedenken. Het is de voor mij optimale centrale geluidsbron geworden.

Het draait bij Theo net zoals bij mijzelf om muziek. De techniek moet dienstbaar zijn aan de uitvoerende artiesten en onhoorbaar zijn. Dat is prima gelukt!

Otto P. Takes
__________________________________________________________________________
Januari 2020 – Toen wij met Theo in contact kwamen werd zijn interesse en enthousiasme voor muziek en audioapparatuur al snel duidelijk. Thuis hebben wij een soort van kroegje waarbij de geluidsinstallatie niet naar tevredenheid werkte. Met zijn technische kennis en ervaring wist hij ons te motiveren om één en ander aan te pakken. Zo werden de boxen vervangen voor zelfbouw speakers, waarbij Theo de benodigde materialen heeft geleverd. Al snel was er een grote slag gemaakt en dat voor een zeer schappelijke prijs. Ook het bezoek aan zijn studio is zeer interessant waarbij je aangestoken wordt door het enthousiasme van Theo.

__________________________________________________________________________
Januari 2020 –
Inmiddels heb de Lentus Audio Solo twee maanden in huis en bij het luisteren naar radio 4 met oa Rhapsody in Blue van Gershwin wil ik toch reageren op de geluidskwaliteit van deze weergever.
In het grote aanbod van luidsprekers is dit ontwerp een uitzondering onder het mom “eenvoud is het kenmerk van het ware”.

Maar zo simpel is dit niet geweest en het resultaat van deze exersitie mag er zijn!
Het eerste wat opvalt is dat het niet opvalt. Als ik toch moet omschrijven hoe de muziek en spraak klinkt dan kom ik tot de conclusie van een prachtig midden gebied, Gecontroleerd in de lage frequenties en een kristalhelder hoog.
Alle soorten muziek beluisterd en op veel niveaus waarbij de dynamische omvang met gemak wordt weergegeven.
Verder een prachtige kast iets achterover hellend komt zo beter uit in de huiskamer.

KORTOM EEN SCHOT IN DE ROOS

W.H. Andree
__________________________________________________________________________
Oktober 2012 – Hallo Theo, ik wilde je nog even bedanken voor de luistersessie van vanochtend. Ik ben nog steeds erg onder de indruk van de Solo’s en de Van Medevoort apparatuur. 

Als uitgangspunt ga ik van de set uit zoals we die hebben opgeschreven. Ook sta ik er nog steeds versteld van dat het verschil zo groot is per type opname en bron.
 
Over een aantal maanden zal ik bij je terug komen om definitief de set te bepalen.
We hebben contact,
 

Groet en nogmaals bedankt,
Ybo Huisman
__________________________________________________________________________
Januari 2013 – Lentus Audio Duo in referentiesysteem Alpha Audio

Februari 2011 – Lentus Audio Duo2 review Alpha Audio

Februari 2010 – Lentus Audio Duo review Alpha Audio

Januari 2010 – Lentus Audio Solo review Alpha Audio

Augustus 2008 – Lentus Audio Solo proto review Alpha Audio

__________________________________________________________________________
Enkele citaten uit recensies en van de internet forums:

 • De Solo weet een prachtige balans te vinden tussen neutraliteit en karakter. Wat met name opvalt is dat de luidspreker een prachtig fundament weet neer te zetten en dat er – ondanks de uitzonderlijke detailproductie – nooit luistermoeheid optreed
 • Hoewel het een zeer concurrerende prijsklasse is, kennen we bijna geen luidspreker die muzikaal gezien de strijd aan kan gaan met deze creatie
 • Direct na de eerste tonen valt me de souplesse en het lineaire gedrag op dat simpelweg ongekend is in deze klasse. Uiteraard rijst dan de vraag: hoe doet deze Solo dat? Het antwoord op deze vraag: geen filter, slechts één unit en een dijk van een ontwerp. Prachtig, zeldzaam … zeldzaam mooi. Solo aan de top, deze Lentus Audio!
 • Vervolgens ben ik naar een andere set gegaan. Weer vM apparaten natuurlijk maar met de eerder genoemde vreemde eend in de bijt. Dit klonk weer heel anders. Heerlijk levendig in eerste instantie maar al snel vielen mij een aantal dingen op. Het leuke van zo’n fabrieksbezoek is dat het toeval wil dat de ontwikkelaar van deze juweeltjes in de zaal zit en blijkt benaderbaar en gevoelig voor opbouwende kritiek. De kritiek is niet alleen op de speakers maar vooral ook hier weer een moeilijke akoestische ruimte die zich niet gemakkelijk laat temmen. De afwerking van deze speaker is fenomenaal, echt geweldige hoogglans gespoten zwarte pianolak. Het is een speaker met maar 1 breedbandertje en het is verbazend dat er zo veel geluid uit zo iets kleins kan komen. Niet dat het een kleine verschijning is, want het is een behoorlijke zuil maar zeker niet te groot. Het WAF-gehalte is van grote hoogte en ik denk dat mijn vrouw hier erg blij me zou zijn, ondanks dat het een behoorlijk formaat is. De afwerking speelt hier natuurlijk ook een grote rol. Dit is een prestatie van formaat want dit is een steeds belangrijker criterium in audioland. Deze breedbanders blijken van het Nederlandse merk Lentus Audio wat voor mij een nieuwe naam is in audioland, maar voor sommigen misschien niet. Na wat aanpassingen aan de afstemming van de poort en plaatsing blijkt de verandering van de poort niet meer nodig en komt de set tot leven. Dit is voor mij de winnaar van de avond. De onberispelijke vM apparatuur welke deze speakers van Lentus Audio onhoorbaar en ongemerkt weten te laten schitteren. Heerlijk, wat is het toch een mooie hobby …

Voeg je header hier toe