Lentus Audio

RIP Koert

Reviews

Wie zijn ervaring met de Lentus Audio diensten en/of producten wil delen kan deze via de mail of het contactformulier naar ons opsturen. Wij zorgen dan voor plaatsing op deze pagina. Alvast bedankt voor de terugkoppeling!

__________________________________________________________________________
Juni 2021 – Vandaag heeft Theo Kraai mij erg goed geholpen met het vinden van de optimale instellingen in squeezelite (piCorePlayer) voor mijn zelfbouw Raspberry streamer met Ian Canada FifoPi Ultimate reclocker en de AD1862 non oversampling (NOS) DAC. Ik kan inmiddels Tidal HiFi in FLAC afspelen. Elke stap in de instellingen gaf een merkbare verbetering, weer meer contour in de bass regionen of een weer stap breder geluidsbeeld.

Theo, nogmaals bedankt!

Jan Willem
__________________________________________________________________________
Februari 2021 – Gisteren door mijn oud collega Theo uitgenodigd om te komen luisteren naar zijn apparatuur. Na al volledig onder de indruk te hebben geluisterd naar de, zoals Theo dat noemt, de B-set in de woonkamer waar een prachtig geluid uit twee simpel ogende speaker systemen komt zijn we afgedaald naar de kelder van zijn woning. Daar treffen we een prachtige luisterstudio (en bioscoop in wording) waar een indrukwekkende toren staat van apparatuur en kastloze luidsprekers. Op de vraag of daar wel een bass geluid uit kan komen antwoord Theo in enigszins technische taal dat dit door de gebruikte filters gecompenseerd wordt. Die scheidingsfilter bleken overigens verkeert ingesteld te zijn vanuit de fabrikant. Door simulatie op de computer bleek dat er een enorme dip te vinden was in het bereik bij een toonsoort. Daarna kon het luisteren beginnen en ik nam plaats op 1 van de bioscoop stoelen, zoveel mogelijk in het midden van de speakers en de lichten werden gedempt.. Wat ik daarna gehoord heb is met weinig anders te vergelijken wat mij betreft. Nu ben ik absoluut geen kenner van deze tak van hifi-sport maar muziek is een passie in bredere zin. De muziek is puur en alles komt loepzuiver binnen. Diverse genres heeft Theo laten luisteren van Pop, Dance (waaronder Techno) en we zijn geëindigd met een kerkkoor. Het is werkelijk een ware beleving en net alsof je lijfelijk aanwezig bent bij een optreden.. Heel veel dank voor deze fantastische ervaring en ben onder de indruk van je kennis op dit vlak.

Groetjes, Bastiaan Hoekstra
__________________________________________________________________________
Februari 2021 – Mijn ervaringen met Theo zijn kennis van Audio gaan al ongeveer 15 jaar terug. In deze jaren heb ik hem leren kennen zeer deskundig iemand op het gebied van audio.

Na een aantal jaren niet heel actief te zijn geweest op het gebied van audio, heb ik dit een aantal maanden geleden weer wat actiever opgepakt.
Een van de dingen waar ik mee bezig ben geweest is het inzetten van een Raspberry Pi3 in combinatie met een HiFiBerry DAC+ Pro RCA als goedkope muziek streamer. In eerste instantie ben ik zelf met Volumio en HiFiBerry OS aan de slag gegaan. Het resultaat was zeker niet slecht.

Nadat ik op een gegeven moment weer in contact kwam met Theo.  Hij vertelde me dat hij ook volop bezig is met de RasberryPi en goede resultaten had geboekt met piCorePlayer. Door veel te experimenteren met instelling had hij een soort optimale configuratie gevonden. Hij vroeg me of ik interesse had om de piCorePlayer door hem te laten configureren.

Dat heb ik dus gedaan en het resultaat was boven verwachting. Het resultaat van de eenvoudige en goedkope oplossing verbaasde me echt!  In de corona tijd staat de player nu dagelijks te draaien in m’n werkkamer. De totale configuratie is voor audiofielen low-budget (Rasberry Pi met HifiBerry en een NAD D3020V2 versterker met een paar Dali Zensor 1 speakers), maar mede door toedoen van Theo klinkt het prima. Blijkbaar is hij in staat om ook met een beperkt budget iets zeer acceptabels te creëren. Dat tekent misschien wel de ware vakman.

Theo bedankt voor de vele plezierige luisteruren gedurende de laatste maanden!

Harry Provoost
__________________________________________________________________________
Februari 2021 – Hierbij wil ik mijn ervaringen met Lentus audio graag delen.

Ik heb Theo leren kennen door mijn interesse in zijn klasse D versterkers en ervaringen van andere gebruikers hiermee.
Aangezien deze goed schijnen te klinken op zowel hoog als laagrendement luidsprekers en ik beide types luidsprekers heb.
Ik heb nu al een aantal Class-D versterkers in huis gehad, in iedere prijsklasse, maar vielen me tot nu eigenlijk allemaal een beetje tegen.
 

Na wat mailverkeer stelde Theo voor om zelf langs te komen zodat ik ze in mijn eigen omgeving kon ervaren. Dit kon ik niet afslaan, en de afspraak was snel gemaakt.

Nadat enkele weken later de dag daar was, alles aangesloten.. en spelen maar. Bij de eerste tonen hoorde ik direct dat dit van een ander niveau was. Alles speelde met groot gemak en heel fraai. Ook op hoog volume bleef alles als een huis overeind, zonder ook maar ergens irritant of vervormd te klinken. Je hoort dat Theo er ziel en zaligend instopt om de basis hypex modules naar een zeer hoog level te brengen, door zijn eigen visie met o.a. de best mogelijke buffer/stuurtrap toe te passen in de fraai uitziende monoblokken. Dit wordt mijn volgende set!
 
Tijdens het luisteren vroeg Theo waar ik de muziek mee afspeelde. Nou dit is een op Raspberry gebaseerde streamer ingebouwd in mijn DAC met een image (SW op een microSD kaartje) van RoPieee.
 
Dit kan veel beter, zegt Theo overtuigd! Ik was in eerste instantie een beetje verbaasd omdat ik dacht dat software in een streamer geen invloed zou kunnen hebben op de geluidskwaliteit. Theo heeft dus ook verstand van deze SW op dit gebied en ontwikkeld/ verbeterd bestaande versies. Na een gezellige middag namen we afscheid en ik heb weer een hoop bijgeleerd.
 
Enkele weken later lag er een pakketje door de brievenbus met de vraag of ik het microSD kaartje eens wilde proberen in mijn streamer. Diezelfde avond direct gemonteerd, streamer opgestart en zonder enige hapering of instelling te moeten doen … direct muziek. Hij wist waar ik mee speelde en heeft de nodige instellingen direct voorbereid en op het kaartje aangebracht.
 
Dit had ik dus niet verwacht. Dit speelt echt veel beter! Een schoner/homogeen geluid, met meer lucht en een enorme rust.
Dat iemand in staat is sw te vertalen naar muziek!! Echt geweldig.
 
Het enige wennen was wel even dat het zappen naar een volgend nummer met iets vertraging gebeurd … maar heeft te maken met de grotere optimale buffer van waaruit de muziek speelt t.o.v. van b.v. RoPieee die eerst geladen moet worden als je zapt naar een volgend nummer. Maar je krijgt hier wel muzikale kwaliteit voor terug … en ben  je na een paar nummers ook aan gewend. En ik zap nu ook minder omdat ik nu van ieder nummer geniet.
 
Theo bedankt, dat ik je heb leren kennen.
 
Groet Willard Edel

__________________________________________________________________________
Februari 2021 – Een week geleden voor het eerst op bezoek geweest bij Theo Kraai van Lentus Audio. We hadden een afspraak gemaakt voor een upgrade van mijn NCore mono eindversterkers. Deze heeft Theo naar PuriFi EIGENTAKT opgewaardeerd. Dat ging vlot en ook keurig nieuwe gaten getapt in de blokjes, zodat alles perfect past. De upgrade is toch echt weer een stap vooruit. De hoogweergave is meer verfijnd en sneller. Ook de ruimtelijke weergave is verbeterd. Na deze sessie werd ik uitgenodigd in de ‘mancave’ van Theo en dat was echt een geweldige beleving! Wat een sound daar – YELLO Live is ook echt live 🙂

Peter Veth
__________________________________________________________________________
Januari 2021 – dank voor ons gesprek vanmiddag!

Met Vr. Grt. Rik Verhorst
__________________________________________________________________________
Januari 2021 – Bedankt voor de demo en tot snel in Apeldoorn!

Edwin Zoer
__________________________________________________________________________
januari 2021 – Telefonisch consult. 
Bypass instructies duidelijk en doeltreffend. Duidelijke verbetering. Prima geholpen! 

Hrtgrt
Willem Tanja

__________________________________________________________________________
Maart 2020 –
Theo, op de site van Audiophonics heb ik net een review over de nieuwe klokje geschreven die je hebt geadviseerd:

After having had installed Audiophonics IAN CANADA FIFOPI ULTIMATE reclocker in my Audiophonics DAP/DAC Sabre ES9018 Mk2 100Mhz by sound engineer www.lentusaudio.nl, they advised me to order the 45Mhz and 49Mhz Ultra Low Jitter clocks to replace the standard ones.

The results are extremely good! More refined highs and lows. Blacks are black (silence is silence).
Listening has become much more relaxed with every kind of music.

 
Met vriendelijke groet,
Otto P. Takes
__________________________________________________________________________
Februari 2020 – Theo van Lentus Audio ontmoette ik op de X-FI beurs in Veldhoven. Hij stond daar op de stand van Axign samen met Abbe en Esther van Vintage Audio Repair. Theo verzorgde de luidsprekers, de streaming setup, het netwerk en de bekabeling.

Ik was vooral onder de indruk van het geluid van Theo’s grote Live! Luidsprekers en streamer i.c.m. de True Blue Box en vond dat een van de beste combi’s van de show!

Ik vertelde hem dat ik naar de beurs was gekomen om een paar apparaten te beoordelen voor een upgrade van mijn installatie. “Heb je al besloten?” vroeg hij een poosje later. “Nee”, zei ik, “ik ben nog niet overtuigd.” “Alles op zijn tijd, zei Theo” en toen begon het balletje te rollen.

Theo heeft, naast het ontwerpen en bouwen van luidsprekers en versterkers, ook “verstand” van software. Hij bouwt zelf streamers en doet dit vanwege de geluidkwaliteit bij voorkeur op basis van squeezelite players i.c.m. LMS (Logitech Media Server). Iedereen met een beetje technische kennis schijnt het te kunnen, maar voor mij is dat een brug te ver.

Zo is het gekomen dat Theo voor mij een fantastische streamer in combinatie met een mooie voeding en goed klinkende LAN-switch heeft samengesteld en ingeregeld. Ik wist niet dat Spotify zó kan klinken! Erg blij mee.

Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Ik ben ook een liefhebber van klassieke muziek en erg gecharmeerd van de PrimePhonic streaming dienst. Door het ontbreken van fatsoenlijke plug-ins voor LMS (zo legde Theo mij uit ….) kon ik die niet op het door mij gewenste en verwende niveau afspelen. Omdat PrimePhonic wel apps heeft voor Android en iOS heb ik een iPad gekocht, zodat ik via AirPlay kan streamen. Daarvoor moest de streamer nog compatible voor AirPlay gemaakt worden. Dat was mogelijk, maar ik wilde inmiddels ook wel een betere voorversterker. Mijn oude maar mooi gerestaureerde Quad33 had alleen analoge ingangen en daarom had ik er een eenvoudige DAC bij.

Theo stelde een DAP/DAC voor waarop ik mijn Sony 555ES CD-speler via digitale coax en de Ziggo Nextbox via Toslink kon aansluiten en ook Spotify en PrimePhonic kon streamen. De ODROID-C2 SBC is door Theo vervangen door een Raspberry Pi2B. Deze is door het ontbreken van BlueTooth en WiFi meer geschikt voor audio. “Wat er niet in zit kan ook niet storen” volgens Theo. De Raspberry wordt ook beter ondersteund door de diverse open-source oplossingen. Gekozen is voor PiCorePlayer vanwege de goede geluidskwaliteit (RT-linux i.c.m. LMS/squeezelite) en de AirPlay implementatie.

Theo heeft mij stap voor stap duidelijk uitgelegd wat hij voorstelde en waaròm. Zo kon ik op mijn niveau blijven meedenken. Het is de voor mij optimale centrale geluidsbron geworden.

Het draait bij Theo net zoals bij mijzelf om muziek. De techniek moet dienstbaar zijn aan de uitvoerende artiesten en onhoorbaar zijn. Dat is prima gelukt!

Otto P. Takes
__________________________________________________________________________
Januari 2020 – Toen wij met Theo in contact kwamen werd zijn interesse en enthousiasme voor muziek en audioapparatuur al snel duidelijk. Thuis hebben wij een soort van kroegje waarbij de geluidsinstallatie niet naar tevredenheid werkte. Met zijn technische kennis en ervaring wist hij ons te motiveren om één en ander aan te pakken. Zo werden de boxen vervangen voor zelfbouw speakers, waarbij Theo de benodigde materialen heeft geleverd. Al snel was er een grote slag gemaakt en dat voor een zeer schappelijke prijs. Ook het bezoek aan zijn studio is zeer interessant waarbij je aangestoken wordt door het enthousiasme van Theo.

__________________________________________________________________________
Januari 2020 –
Inmiddels heb de Lentus Audio Solo twee maanden in huis en bij het luisteren naar radio 4 met oa Rhapsody in Blue van Gershwin wil ik toch reageren op de geluidskwaliteit van deze weergever.
In het grote aanbod van luidsprekers is dit ontwerp een uitzondering onder het mom “eenvoud is het kenmerk van het ware”.

Maar zo simpel is dit niet geweest en het resultaat van deze exersitie mag er zijn!
Het eerste wat opvalt is dat het niet opvalt. Als ik toch moet omschrijven hoe de muziek en spraak klinkt dan kom ik tot de conclusie van een prachtig midden gebied, Gecontroleerd in de lage frequenties en een kristalhelder hoog.
Alle soorten muziek beluisterd en op veel niveaus waarbij de dynamische omvang met gemak wordt weergegeven.
Verder een prachtige kast iets achterover hellend komt zo beter uit in de huiskamer.

KORTOM EEN SCHOT IN DE ROOS

W.H. Andree
__________________________________________________________________________
Oktober 2012 – Hallo Theo, ik wilde je nog even bedanken voor de luistersessie van vanochtend. Ik ben nog steeds erg onder de indruk van de Solo’s en de Van Medevoort apparatuur. 

Als uitgangspunt ga ik van de set uit zoals we die hebben opgeschreven. Ook sta ik er nog steeds versteld van dat het verschil zo groot is per type opname en bron.
 
Over een aantal maanden zal ik bij je terug komen om definitief de set te bepalen.
We hebben contact,
 

Groet en nogmaals bedankt,
Ybo Huisman
__________________________________________________________________________
Januari 2013 – Lentus Audio Duo in referentiesysteem Alpha Audio

Februari 2011 – Lentus Audio Duo2 review Alpha Audio

Februari 2010 – Lentus Audio Duo review Alpha Audio

Januari 2010 – Lentus Audio Solo review Alpha Audio

Augustus 2008 – Lentus Audio Solo proto review Alpha Audio

__________________________________________________________________________
Enkele citaten uit recensies en van de internet forums:

  • De Solo weet een prachtige balans te vinden tussen neutraliteit en karakter. Wat met name opvalt is dat de luidspreker een prachtig fundament weet neer te zetten en dat er – ondanks de uitzonderlijke detailproductie – nooit luistermoeheid optreed
  • Hoewel het een zeer concurrerende prijsklasse is, kennen we bijna geen luidspreker die muzikaal gezien de strijd aan kan gaan met deze creatie
  • Direct na de eerste tonen valt me de souplesse en het lineaire gedrag op dat simpelweg ongekend is in deze klasse. Uiteraard rijst dan de vraag: hoe doet deze Solo dat? Het antwoord op deze vraag: geen filter, slechts één unit en een dijk van een ontwerp. Prachtig, zeldzaam … zeldzaam mooi. Solo aan de top, deze Lentus Audio!
  • Vervolgens ben ik naar een andere set gegaan. Weer vM apparaten natuurlijk maar met de eerder genoemde vreemde eend in de bijt. Dit klonk weer heel anders. Heerlijk levendig in eerste instantie maar al snel vielen mij een aantal dingen op. Het leuke van zo’n fabrieksbezoek is dat het toeval wil dat de ontwikkelaar van deze juweeltjes in de zaal zit en blijkt benaderbaar en gevoelig voor opbouwende kritiek. De kritiek is niet alleen op de speakers maar vooral ook hier weer een moeilijke akoestische ruimte die zich niet gemakkelijk laat temmen. De afwerking van deze speaker is fenomenaal, echt geweldige hoogglans gespoten zwarte pianolak. Het is een speaker met maar 1 breedbandertje en het is verbazend dat er zo veel geluid uit zo iets kleins kan komen. Niet dat het een kleine verschijning is, want het is een behoorlijke zuil maar zeker niet te groot. Het WAF-gehalte is van grote hoogte en ik denk dat mijn vrouw hier erg blij me zou zijn, ondanks dat het een behoorlijk formaat is. De afwerking speelt hier natuurlijk ook een grote rol. Dit is een prestatie van formaat want dit is een steeds belangrijker criterium in audioland. Deze breedbanders blijken van het Nederlandse merk Lentus Audio wat voor mij een nieuwe naam is in audioland, maar voor sommigen misschien niet. Na wat aanpassingen aan de afstemming van de poort en plaatsing blijkt de verandering van de poort niet meer nodig en komt de set tot leven. Dit is voor mij de winnaar van de avond. De onberispelijke vM apparatuur welke deze speakers van Lentus Audio onhoorbaar en ongemerkt weten te laten schitteren. Heerlijk, wat is het toch een mooie hobby!