Lentus Audio

RIP Koert

Reviews

Wie zijn ervaring met de Lentus Audio producten en/of diensten wil delen kan deze via mail of het contactformulier insturen.
Wij zorgen dan voor plaatsing op deze pagina.

___________________________________
Februari 2020 – Theo van Lentus Audio ontmoette ik op de X-FI beurs in Veldhoven. Hij stond daar op de stand van Axign samen met Abbe en Esther van Vintage Audio Repair. Theo verzorgde de luidsprekers, de streaming setup, het netwerk en de bekabeling.

Ik was vooral onder de indruk van het geluid van Theo’s grote Live! luidsprekers en streamer i.c.m. de True Blue Box en vond dat een van de beste combi’s van de show!

Ik vertelde hem dat ik naar de beurs was gekomen om een paar apparaten te beoordelen voor een upgrade van mijn installatie. “Heb je al besloten?” vroeg hij een poosje later. “Nee”, zei ik, “ik ben nog niet overtuigd.” “Alles op zijn tijd, zei Theo” en toen begon het balletje te rollen.

Theo heeft, naast het ontwerpen en bouwen van luidsprekers en versterkers, ook “verstand” van software. Hij bouwt zelf streamers en doet dit vanwege de geluidkwaliteit bij voorkeur op basis van squeezelite players i.c.m. LMS (Logitech Media Server). Iedereen met een beetje technische kennis schijnt het te kunnen, maar voor mij is dat een brug te ver.

Zo is het gekomen dat Theo voor mij een fantastische streamer in combinatie met een mooie voeding en goed klinkende LAN-switch heeft samengesteld en ingeregeld. Ik wist niet dat Spotify zó kan klinken! Erg blij mee.

Maar het bloed kruipt waar het niet kan gaan. Ik ben ook een liefhebber van klassieke muziek en erg gecharmeerd van de PrimePhonic streaming dienst. Door het ontbreken van fatsoenlijke plug-ins voor LMS (zo legde Theo mij uit ….) kon ik die niet op het door mij gewenste en verwende niveau afspelen. Omdat PrimePhonic wel apps heeft voor Android en iOS heb ik een iPad gekocht, zodat ik via AirPlay kan streamen. Daarvoor moest de streamer nog compatible voor AirPlay gemaakt worden. Dat was mogelijk, maar ik wilde inmiddels ook wel een betere voorversterker. Mijn oude maar mooi gerestaureerde Quad33 had alleen analoge ingangen en daarom had ik er een eenvoudige DAC bij.

Theo stelde een DAP/DAC voor waarop ik mijn Sony 555ES CD-speler via digitale coax en de Ziggo Nextbox via Toslink kon aansluiten en ook Spotify en PrimePhonic kon streamen. De ODROID-C2 DAP is door Theo vervangen door een Raspberry Pi2 Model B. Deze is door het ontbreken van BlueTooth en WiFi beter voor audio. “Wat er niet in zit kan ook niet storen” volgens Theo. De Raspberry wordt ook beter ondersteund door de diverse open-source oplossingen. Gekozen is voor PiCorePlayer vanwege de goede geluidskwaliteit (RT-linux i.c.m. LMS/squeezelite) en de AirPlay implementatie.

Theo heeft mij stap voor stap duidelijk uitgelegd wat hij voorstelde en waaròm. Zo kon ik op mijn niveau blijven meedenken. Het is de voor mij optimale centrale geluidsbron geworden.

Het draait bij Theo net zoals bij mijzelf om muziek. De techniek moet dienstbaar zijn aan de uitvoerende artiesten en onhoorbaar zijn. Dat is prima gelukt!

Otto Takes
___________________________________
Januari 2020 – Toen wij met Theo in contact kwamen werd zijn interesse en enthousiasme voor muziek en audioapparatuur al snel duidelijk. Thuis hebben wij een soort van kroegje waarbij de geluidsinstallatie niet naar tevredenheid werkte. Met zijn technische kennis en ervaring wist hij ons te motiveren om één en ander aan te pakken. Zo werden de boxen vervangen voor zelfbouw speakers, waarbij Theo de benodigde materialen heeft geleverd. Al snel was er een grote slag gemaakt, en dat voor een zeer schappelijke prijs. Ook het bezoek aan zijn studio is zeer interessant waarbij je aangestoken wordt door het enthousiasme van Theo.

Bernd van Hardeveld
___________________________________

Januari 2020 – Inmiddels heb ik de Solo twee maanden in huis en bij het luisteren naar Radio4 met o.a. Rhapsody in Blue van Gershwin wil ik toch reageren op de geluidskwaliteit van deze weergever.

In het grote aanbod van luidsprekers is dit onwerp een uizondering onder het mom “eenvoud is het kenmerk van het ware”. Maar zo simpel is dit niet geweest en het resultaat van deze excersitie mag er zijn!

Het eerste wat opvalt is dat het niet opvalt. Als ik toch moet omschrijven hoe de muziek en spraak klinkt dan kom ik tot de conclusie van een prachtig midden gebied, gecontroleerd in de lage frequenties en een kristalhelder hoog.
Alle soorten muziek beluisterd en op veel niveaus waarbij de dynamische omvang met gemak wordt weergegeven.
Verder een prachtige kast iets achteroverhellend komt zo beter uit in de huiskamer.

KORTOM EEN SCHOT IN DE ROOS!

W.H. Andree
___________________________________
November 2019 – Wij van YKMA design zijn langs geweest bij Lentus Audio met onze betonnen omnidirectionele luidspreker, de OC1.
Theo heeft ons ontzettend geholpen door een crossover filter samen te stellen en in te bouwen waardoor het geluid enorm aangenaam is geworden. We zijn ontzettend blij met de filters en komen zeker snel weer terug bij Lentus Audio voor het laatste fine tunen van de luidspreker. Bedankt voor alle deskundigheid en tips!

Arno van Klaveren
___________________________________
November 2019 – Vorige week samen met mijn vrouw wat langer geluisterd in de nieuwe luisterruimte van Lentus Audio. Ik ben een muziek liefhebber en luister graag naar mijn CD speler maar dit is niet te vergelijken met de muziek bij Theo. Zo mooi en zuiver en rustgevend. Het is voor mij echt genieten om hier naar te luisteren. Echt ontroerend het raakt je ziel!

Wim en Dinie van Beek
___________________________________
Februari 2014 – Het was al met al een zeer aangename luistersessie, die op mij een een meer dan goede indruk heeft achtergelaten. Ik vergeet bijna te vermelden dat we afsloten met het nummer Amused To Death van de gelijknamige cd van Roger Waters. Het verhaal wat verteld wordt door de oorlogsveteraan aan het einde van dit geweldige nummer, moet ik woordelijk kunnen verstaan om tot een goed oordeel te komen qua weergave en dit was een feit! Lentus Audio heeft met de Solo’s niet alleen een prachtig ontwerp gemaakt, maar ook nog eens een luidspreker die heel erg goed naar zich laat luisteren. Luistermoe zul je van deze mooie stukjes vakwerk niet worden. En deze Solo’s zouden in mijn huiskamer zeker niet misstaan… om daar hun kunstjes te mogen vertonen! Want dat kunnen ze zeker.

Richard
___________________________________
 

Review Solo doorAlpha-Audio
___________________________________

Review Duo I doorAlpha-Audio
___________________________________

Review Duo II doorAlpha-Audio
___________________________________
De Solo weet een prachtige balans te vinden tussen neutraliteit en karakter. Wat met name opvalt is dat de luidspreker een prachtig fundament weet neer te zetten en dat er – ondanks de uitzonderlijke detailproductie – nooit luistermoeheid optreed.
___________________________________
Hoewel het een zeer concurrerende prijsklasse is, kennen we bijna geen luidspreker die muzikaal gezien de strijd aan kan gaan met deze creatie.
___________________________________
Direct na de eerste tonen valt me de souplesse en het lineaire gedrag op dat simpelweg ongekend is in deze klasse. Uiteraard rijst dan de vraag: hoe doet deze Solo dat? Het antwoord op deze vraag: geen filter, slechts één unit en een dijk van een ontwerp. Prachtig, zeldzaam … zeldzaam mooi. Solo aan de top, deze Lentus Audio.
___________________________________
Vervolgens ben ik naar een andere set gegaan. Weer vM apparaten natuurlijk maar met de eerder genoemde vreemde eend in de bijt. Dit klonk weer heel anders. Heerlijk levendig in eerste instantie maar al snel vielen mij een aantal dingen op. Het leuke van zo’n fabrieksbezoek is dat het toeval wil dat de ontwikkelaar van deze juweeltjes in de zaal zit en blijkt benaderbaar en gevoelig voor opbouwende kritiek. De kritiek is niet alleen op de speakers maar vooral ook hier weer een moeilijke akoestische ruimte die zich niet gemakkelijk laat temmen. De afwerking van deze speaker is fenomenaal, echt geweldige hoogglans gespoten zwarte pianolak. Het is een speaker met maar 1 breedbandertje en het is verbazend dat er zo veel geluid uit zo iets kleins kan komen. Niet dat het een kleine verschijning is, want het is een behoorlijke zuil maar zeker niet te groot. Het WAF-gehalte is van grote hoogte en ik denk dat mijn vrouw hier erg blij me zou zijn, ondanks dat het een behoorlijk formaat is. De afwerking speelt hier natuurlijk ook een grote rol. Dit is een prestatie van formaat want dit is een steeds belangrijker criterium in audioland. Deze breedbanders blijken van het Nederlandse merk Lentus Audio wat voor mij een nieuwe naam is in audioland, maar voor sommigen misschien niet. Na wat aanpassingen aan de afstemming van de poort en plaatsing blijkt de verandering van de poort niet meer nodig en komt de set tot leven. Dit is voor mij de winnaar van de avond. De onberispelijke vM apparatuur welke deze speakers van Lentus Audio onhoorbaar en ongemerkt weten te laten schitteren. Heerlijk, wat is het toch een mooie hobby!
___________________________________
April 2008 – Na enige rust ga ik terug richting grot en luister naar Blazeum.  Het is nauwelijks te omschrijven wat de ervaring is.  Ik weet waar ik naar luister, maar ook overvalt mij de verbazing hoe deze muziek ten gehore gebracht wordt.  Mijn geest is niet instaat het te verwoorden.  Morgen naar ik hoop een nieuwe dag met nieuwe kansen.
Hififreak
___________________________________